Start2Finish

"Honger naar sport- en triathlonwedstrijden is enorm"

De Almeerse organisatie Start2Finish staat aan de vooravond van een druk najaar. Na de afgelastingen in het voorjaar zijn er een aantal nieuwe data gevonden om de sportevenementen alsnog doorgang te laten vinden. Dat betekent opluchting. Maar ook een druk programma met maar liefst vijf events in amper acht weken tijd, waarbij het hoofddoel is om mensen veilig en verantwoord te laten genieten van de sport! 

In nauw overleg met onder meer de gemeente Almere zijn er nieuwe data gevonden voor de DUIN Triathlon, oorspronkelijk gepland in mei. Deze vindt nu plaats op 30 augustus. De 30 van Almere wordt gehouden op 27 september en op 17 oktober is Almere het decor voor zowel het Open NK Duathlon als de Tijdrit Almere. Beide stonden aanvankelijk voor 11 april gepland. De Halloween Run in Almere Buiten vormt op 30 oktober (zoals altijd) de afsluiting van het seizoen.

Evenementen met een flow
Tijdens al deze events richt de sportorganisator Start2Finish zich op een belangrijk aspect om de events coronaproof te laten plaatsvinden: de wedstrijdflow. Start2Finish eventmanager Kevin de Jong: “Normaal gesproken komt een atleet naar het evenemententerrein op een tijdstip naar keuze. Voor de één is dat vlak voor de start en voor de ander is dat ruim van tevoren, zodat er alvast wat sfeer geproefd kan worden. Nu vragen wij atleten om zich binnen een bepaald tijdslot te melden voor het ophalen van hun startnummer en het inchecken in de wisselzone,”

Tijdslot
Dit concept is mogelijk dankzij het instellen van meerdere startsessies, een tijdschema voor het inchecken in de wisselzones en een tijdslot voor het uitchecken nadat de wedstrijd is voltooid. Deze methode is door de veiligheidsregio als veilig bestempeld. De Jong: “Door het creëren van de flow voorkomen we dat stromen van mensen elkaar kruisen.”

Capaciteit
Natuurlijk zijn er wel degelijk verschillen met de inrichting van het evenemententerrein tijdens de DUIN Triathlon of de 30 van Almere. “Hoe vervelend wij het ook vinden, maar wij vragen atleten om alleen te komen. We hebben te maken met een maximale capaciteit op het evenemententerrein. Daarom zijn er zo weinig mogelijk sfeer verhogende elementen, want dat zou langer blijven alleen maar stimuleren. Allemaal onder het motto: voorkomen is beter dan genezen.”

“Sport is de hoofdzaak”
Minder sfeer, minder interactie en toch kijken ze bij Start2Finish uit naar de evenementen die eraan zitten te komen: “Wij doen dit omdat we mensen graag een mooie sportdag willen bieden. Zeker in een jaar waarin dat weinig kon en mocht. Wij houden van sport en zijn blij dat het alsnog gelukt is om onze evenementen doorgang te laten vinden. Sporten is bij onze evenementen altijd de hoofdzaak geweest, maar dat wordt dit jaar nog extra benadrukt omdat de bijzaken wegvallen.”

Parcours
Bij de DUIN Triathlon is het parcours hetzelfde als de oorspronkelijk geplande route in mei. Alleen zijn er kleine wijzigingen in de looproute vanwege de nieuwe buslijn in Almere. De 30 van Almere heeft alleen een andere start- en finishlocatie. Dit is omdat er bij het topsportcentrum op die dag al een ander evenement wordt gehouden en vanwege de COVID-regels er geen twee evenementen op die plek gehouden mogen worden. “Sportief is het niet anders dan anders. We gaan weer voor mooie sportprestaties, snelle tijden en persoonlijke records.”

Volop belangstelling
Het is een heel gek jaar, om nooit te vergeten. Maar aan de inschrijvingen is het volgens De Jong niet of nauwelijks te merken. “We krijgen wel veel vragen binnen of de evenementen doorgaan, maar de sporters hebben er net als wij duidelijk heel veel zin in. Op dit moment hebben we al meer dan 400 deelnemers die zich hebben ingeschreven voor de DUIN Triathlon. De net geopende inschrijving voor de 30 van Almere begint langzaam op gang te komen. De teller staat inmiddels op ruim honderd aanmeldingen. De Tijdrit Almere mag zich verheugen op al 420 inschrijvingen en op het Open NK Duathlon valt een recordaantal inschrijvingen van 120 te noteren. En dan verwachten we in de week voor de eventdate in principe nog de meeste inschrijvingen. Voor ons is één ding duidelijk: na de corona-lockdown is de honger naar sport- en triathlonwedstrijden in en rond Almere enorm!”