Pareltriathlon Zeewolde

"Heerlijk sporten langs het water en de bossen van Zeewolde"

Het was even spannend, maar de Parel triathlon Zeewolde 2020 gaat gewoon door. Wel worden er op de nieuwe datum van 13 september enkele aanpassingen aan het format gedaan: één van de belangrijkste aanpassingen is de startprocedure waarbij elke minuut vijf zwemmers starten aan hun triathlon. Ook is groepsvorming bij het wisselen in het parc fermé verboden, zowel voor de atleten, de begeleiders (coaches en verzorgers) als het publiek.

De Parel triathlon bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. Laagdrempelig om mensen uit Zeewolde en omgeving kennis te laten maken met sport. De triathlon is ooit begonnen vanuit Triathlon vereniging Zeewolde (TVZ) met als doel een familie triathlon te organiseren en dat format wordt vandaag de dag nog steeds gehanteerd.

Alleen individuele sporters
Normaal gesproken doen er bij de Parel triathlon ook duo’s en trio’s mee, maar in de 2020 editie is dat niet mogelijk. Om verspreiding van corona te voorkomen heeft de organisatie te maken met restricties rondom het aantal deelnemers. Voorgaande jaren kwamen ongeveer tachtig sporters naar Zeewolde, onder hen een groot aantal duo’s en trio’s. Omdat er dit jaar maximaal honderd individuele sporters kunnen deelnemen is besloten alleen individuele sporters toe te laten.

Het totale aantal zal waarschijnlijk iets hoger liggen dan in andere jaren. Dit is mogelijk omdat er een ochtend en middagsessie plaatsvindt. Hierin starten telkens vijftig sporters. Voor deze wedstrijdvorm is gekozen omdat de organisatie verwacht dat er veel belangstelling zal zijn om deel te nemen aan de Parel. Toch is de externe inschrijving pas laat opengegaan. De wedstrijdcommissie, bestaande uit Michael Sleijster, Hans Oldehengel, Gerard Jan Kramer en Bas Horcher hebben daar heel bewust voor gekozen: “We hebben de TVZ-leden eerst de kans gegeven om zich op te geven”, zo licht Sleijster toe.  

Strenge corona-regels
De Parel maakt geen onderdeel uit van het programma dat de Nederlandse triathlonbond (NTB) aanbiedt. Er zijn dan ook geen bondsjuryleden aanwezig, maar dat betekent niet dat er geen controles zullen zijn. Sleijster: “Wij zetten extra vrijwilligers en professionele verkeersbegeleiders in om de afstandsregels (volgens de RIVM-norm, red.) te waarborgen. Tijdens het fietsen zorgen motorrijder ervoor dat fietsers niet achter elkaar gaan fietsen. Dit zogeheten ‘stayeren’ mag bij onze wedstrijd sowieso niet, maar vanwege de COVID-19 maatregelen is inhalen dit jaar ook echt inhalen.”

Voorwaarden
Naast de maatregelen vooraf en tijdens de wedstrijd zijn er ook wat wijzigingen na de race. Het gebruikelijke drankje op het terras van camping de Parel en de prijsuitreiking zullen volgens de huidige tijdsgeest moeten plaatsvinden. Maar alles bij elkaar zijn dat in verhouding kleine opofferingen om de Parel Triathlon 2020 alsnog te laten doorgaan: “Het draait 13 september vooral om de mogelijkheid een lekker dagje te kunnen sporten. We moeten echter wel strenge regels hanteren, want het was echt heel spannend of de Parel er dit jaar wel of niet kwam. Onder de huidige voorwaarden kan het gelukkig alsnog, maar we vragen een ieder die voorwaarden dan ook te respecteren.”

“Met dank aan gemeente Zeewolde”
De wedstrijdcommissie prijst de gemeente Zeewolde voor het meedenken in oplossingen. “Zodra de coronaversoepelingen werden aangekondigd hebben we contact gezocht met de gemeente Zeewolde. Ons plan van aanpak werd binnen een dag goedgekeurd, waardoor de voorbereiding op de editie van 13 september in een stroomversnelling zijn gekomen. Dit tot blijdschap en opluchting van onze leden en triathlonliefhebbers uit de wijde omtrek”, zo vertelt Sleijster enthousiast.

Een doos chocola!
De Parel triathlon is actief bezig zijn, plezier maken en natuurlijk de eeuwige roem van een fraaie sportprestatie. De hoofdprijs? Een doos chocola! “De gebruikelijke doos chocola wordt wel uitgereikt, maar dan niet tijdens een ceremonie”, aldus Sleijster. “We overhandigen deze lekkernij dit keer persoonlijk aan de winnaar(s). Fun staat voorop! Veel atleten zijn verrast hoe mooi Flevoland is: de uitgestrekte bossen en het water rondom Zeewolde zorgen voor een mooi gevarieerd parkoers. Om die beleving ook dit jaar te kunnen bieden hebben wij als vereniging er alles aan gedaan de Parel alsnog te laten plaatsvinden.”

Last minute afgelasting
En als het evenement uiteindelijk toch niet door kan gaan? “Daar wordt zeker rekening mee gehouden. Er kan in deze tijden van corona van alles gebeuren. Wij hanteren wel een voorinschrijving echter geen betaling vooraf. Er wordt betaald op de dag zelf. De deelnemers lopen geen enkel risico en wij als organisatie hebben  geen problemen met het terugbetalen van inschrijfgelden als we door omstandigheden de race toch moeten afblazen.”