Mud Masters Biddinghuizen 2020

"Stimulans voor andere grootschalige evenementen in binnen- en buiteland"

Lekker sportief met elkaar in de modder spelen. Dat is de afgelopen jaren traditie geworden tijdens de Mud Masters op het Staatsbosbeheer in Biddinghuizen. Dit jaar is alles echter anders: maar het spelen in de modder, dat gaat ‘gewoon’ door. Niet als seizoenafsluiter van de Mud Masters, maar wél als één van de eerste grootschalige (sport)evenementen in de coronatijd!

Direct nadat het kabinet versoepelingen aankondigde voor evenementen is de organisatie van de Mud Masters in gesprek gegaan met de gemeente Dronten en de veiligheidsregio Flevoland. Na enkele goede gesprekken kreeg de Mud Masters het groene licht. De editie van 2020 zal ook dit jaar in het laatste weekend van september plaatsvinden.

“Mud Masters van nature coronaproof”
Organisator André Skwortsow is verheugd dat alles toch nog door kan gaan: “We hebben als evenement op een enorm groot openluchtterrein sowieso al veel mogelijkheden om ons aan de RIVM-regels te kunnen houden. De Mud Masters Biddinghuizen vinden namelijk plaats op het volledige Lowlands-terrein plus het totale omliggende bosgebied. Dat is een enorm gebied, waarmee we in dit geval extra blij zijn. Het terrein is van nature namelijk al coronaproof. En dan hebben we ook nog eens alle deelnemers verdeeld over tientallen starttijden en twee wedstrijddagen.”

Om ervoor te zorgen dat er op en rond het terrein geen drukte door toeschouwers ontstaat, wordt het terrein voorzien van toegangspoorten en hekken. Skwortsow: “Het normale open karakter, dat iedereen een kijkje kan komen nemen is dit jaar dus komen te vervallen.”

Samenwerking gemeente Dronten
Dankzij de hulp van de gemeente Dronten en de veiligheidsregio is er in de afgelopen maanden een proactief plan opgesteld. “Met goede partners als de gemeente, de veiligheidsregio en de GGD is er een zorgvuldige risicoanalyse gemaakt”, vertelt de Mud Masters organisator. “Dat is in zeer goed overleg gegaan, waarbij er ook vanuit de gemeente telkens in mogelijkheden werd gedacht.”

Stimuleren evenementenbranche
Hiermee hoopt hij een voorbeeldfunctie te vertolken richting andere organisatoren van (grote) events en de gemeenten waarin die evenementen plaatsvinden. “Wij zijn één van de eerste grote evenementen in Nederland en misschien zelfs wel in Europa. We gaan dan ook heel veel leren over het organiseren van grootschalige evenementen in de coronatijd. Er is een uitnodiging verzonden aan diverse organisatoren en gemeenten om te komen kijken hoe wij het doen. Wij hopen dat het doorgaan van de Mud Masters 2020 een stimulans vormt voor andere grootschalige events in binnen- en buitenland.”

Ook teamwork mogelijk
Veiligheid staat sowieso voorop bij een evenement als Mud Masters waarbij diverse obstakels bedwongen moeten worden, maar dit jaar is onbezorgd sporten een extra heet hangijzer. De organisatie van de Mud Masters is erin geslaagd deze bijzondere editie wederom veilig en goed gecontroleerd in de steigers te zetten: “Vanuit het NOC*NSF protocol ‘verantwoord sporten’ is teamwork ook mogelijk. In dat protocol staat dat de anderhalve meter losgelaten gaat worden als het nodig is voor sportbeoefening. Die regel is ook op de Mud Masters toegepast. Er zijn een paar onderdelen die je als team kan doen, maar om mensen die zich daar ongemakkelijk bij voelen tegemoet te komen kunnen die ook alleen bedwongen worden.”

De 4 wheel drive
Daarnaast zijn er ook nieuwe elementen toegevoegd aan het toch gevarieerde en soms spectaculaire parkoers: “Eén van de nieuwe hindernissen is de 4 Wheel drive. Hier is samenwerking noodzakelijk: reusachtige grote tractorbanden verbonden door boomstammen moeten als een draaideur voortbewogen worden alvorens men verder kan met het parkoers. Dit obstakel past mooi in het agrarische karakter van Flevoland en is vanwege zijn enorme omvang toevallig ook nog coronaproof.”

Voorbehoud
Ondanks alle positieve geluiden, risicoanalyses en veiligheidsvoorschriften moet er altijd nog een voorbehoud gemaakt worden, want stel de maatregelen toch weer aangescherpt worden: dan kan er alsnog een streep door deze editie komen. “De hele evenementenbranche lopen continu met de fingers crossed. Mocht het uiteindelijk toch niet door kunnen gaan, dan schuiven alle aanmeldingen door naar volgend jaar. Maar inmiddels is de vergunning verleend en zijn we volop bezig met de voorbereidingen.”

“Tientallen aanmeldingen per dag”
Afgaande op het aantal inschrijvingen lijkt het erop dat weinig mensen rekening houden met een afgelasting: “We krijgen echt dagelijks tientallen aanmeldingen binnen. Wij kunnen als organisatie bijna niet wachten tot het 26 en 27 september is en de sporters kennelijk ook niet”, stelt Skwortsow tevreden vast.

Aanmelden kan - zo lang de voorraad strekt - op www.mudmasters.nl. Voor de mensen met moddervrees is het event live te volgen op Omroep Flevoland.