Lelystad Regatta

'Ideale omstandigheden tijdens corona editie Lelystad Regatta'

Een zonovergoten Jachthaven Lelystad, windsnelheden tussen de 10 en 15 knopen en een IJsselmeer dat zo glad als een biljartlaken ligt te wachten op de deelnemers van de Lelystad Regatta. Als zaterdagmiddag de zeilen gestreken zijn en de boten langzaam maar zeker papegaaien richting de wind op het wedstrijdparcours wordt al snel duidelijk dat deze bijzonder editie onvergetelijk wordt!

Net als bij alle watersportevenementen heeft de organisatie van de Lelystad Regatta met de handen in het haar gezeten. Zou de editie van 2020 niet door kunnen gaan? Met het opheffen van de lockdown aan het begin van zomer keerde ook de hoop terug dat de wedstrijd – in een andere vorm – alsnog doorgang kon vinden. Een paar versoepelingen verder bleek dat er zelfs teamwedstrijden en een sociaal programma rondom de Regatta mogelijk was.

Opluchting
Een hele opluchting voor coördinator wedstrijdzaken bij de Lelystad Regatta: Gerwin Bruynooge. “Uit angst voor besmettingsgevaar hebben veel watersportevenementen besloten dit jaar geen wedstrijden te organiseren. Wij hebben eigenlijk vanaf het eerste moment dat er hoop aan de horizon gloorde de handschoen opgepakt en gekeken wat er wel mogelijk was. We zijn de gemeente en Jachthaven Lelystad heel dankbaar dat ze ons geholpen hebben in het realiseren van de 2020 editie.”

“Eindelijk weer het water op”
De blijdschap was zaterdag al heel groot toen de vloot uit kon varen en ergens tussen de Oostvaardersplassen en de Marker Wadden het eerste wedstrijdsignaal gegeven kon worden. Maar zondagmiddag toen alles boven verwachting was verlopen was er naast blijdschap ook opluchting. Bruynooge: “We hebben op vrijdag en zaterdag nog best veel controle gehad van diverse handhavingsdiensten, maar er zijn geen overtredingen geconstateerd. Alles was perfect geregeld en de zeilers waren stuk voor stuk dolblij dat ze eindelijk weer het water op mochten.”

Maximaal aantal deelnemers
Het deelnemersveld zat dan ook rammetje vol: een maand voor de Regatta moest de inschrijving al gesloten worden omdat er simpelweg geen boot meer bij kon. “De honger naar zeilwedstrijden is heel groot”, vertelt Bruynooge na afloop van de tweedaagse zeilwedstrijd in Lelystad. “Wij zijn één van de weinige evenementen die door zijn gegaan. Sinds de maatregelen van kracht zijn gegaan zijn wij pas de tweede race die gehouden is. Pampus Almere was de eerste, maar daar hadden ze geen sociaal programma. Wij hebben dat wel kunnen doen: een hapje, een drankje en een stukje gezelligheid op gepaste afstand. Dat blijkt achteraf heel goed te kunnen.”

Blauwdruk
De ervaringen die ze in Almere hadden opgedaan gebruikten de organisatoren van de Lelystad Regatta om het event toch te kunnen aankleden. Bruynooge verwacht dat ook andere organisatoren bij hem gaan aankloppen: “Dat zou heel goed kunnen. Binnenkort is de Medemblik Regatta, die zullen ongetwijfeld ook bezig zijn om manieren te zoeken om het geheel zo compleet mogelijk te organiseren. De Lelystad Regatta is wat dat betreft zo goed verlopen dat er zeker elementen zijn die door andere Regatta’s als blauwdruk voor hun wedstrijd gebruikt kunnen worden.”

“Wedstrijd om nooit te vergeten”
Bruynooge kijkt als zeilliefhebber pur sang zondagavond na een laatste blik over het blauwheldere water met bijzonder veel plezier terug om deze speciale editie: “Ik heb genoten, de zeilers hebben genoten. We hebben een mooie strijd op het water gezien en iedereen heeft zich keurig aan de richtlijnen gehouden. Dat het weer dan ook nog meezit, is natuurlijk helemaal geweldig. Ondanks alle onzekerheid die we hebben gehad in het voortraject is de Lelystad Regatta van 2020 een hele mooie geworden. In alle opzichten een wedstrijd om nooit meer te vergeten!”