Duin Triathlon

"Blije gezichten bij eerste triathlon van het jaar"

Coronamaatregelen, windkracht zes en een halverwege aangepast schema. Dat waren de omstandigheden afgelopen zondag in Almere bij de DUIN Triathlon. Het deed echter niks af aan het enthousiasme bij de deelnemers.

De editie van 2020 van de DUIN Triathlon in Almere was een speciale. De (sprint)triathlon was de eerste triathlon die in Nederland werd gehouden sinds het uitbreken van de coronacrisis en had daarmee dus een heuse primeur. Het betekende echter ook een hoop coronamaatregelen waar deelnemers zich aan dienden te houden, maar die namen de 550 deelnemers voor lief. Zij mochten zich eindelijk weer verheugen op een triathlon en dus waren er na afloop alleen maar lachende gezichten te zien.

Coronamaatregelen
De organisatie was blij dat ze dit jaar toch nog een editie van het evenement kon organiseren, ook al was deze niet te vergelijken met voorgaande edities. Zo was er in plaats van 1750 deelnemers slechts ruimte voor 550 deelnemers en werd het evenement op één dag gehouden in plaats van twee. Deelnemers moesten een gezondheidsverklaring laten zien en moesten zich in een bepaald tijdslot melden, omdat de deelnemers verspreid werden over een vijftal startsessies. Op die manier was de mensenmassa beter te reguleren en werd deze beter verspreid over het evenemententerrein, waarbij iedereen de anderhalve meter zoveel mogelijk in acht kon nemen.

Lachende gezichten
Ook organisator Start2Finish kijkt met een goed gevoel terug op de triathlon: "Het was een hele mooie dag eigenlijk. Natuurlijk was deze editie anders dan voorgaande jaren, maar het is dit of helemaal niks. We hebben ons ingezet om de triathlon zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden en volgens mij zijn we daarin geslaagd," aldus Jefry Visser van Start2Finish.

"De wind speelde ons in de middag nog wel parten. Tijdens de tweede sessie hadden veel deelnemers het al lastig met de golven. En volgens het KNMI zou het nog harder gaan waaien. Met windkracht zes en uitschieters naar windkracht zeven, en de hoge golven die daardoor ontstonden, was zwemmen niet meer verantwoord na de eerste twee startsessies. Na die tweede sessie hebben we daarom het zwemmen geschrapt en zijn we overgestapt op een run-bike-run. Op de dijk moest men tijdens het fietsen even flink doortrappen tegen de wind in. Maar dat deed uiteindelijk niks af aan het plezier van de deelnemers. Iedereen was allang blij dat ze weer lekker konden sporten. Dus we kijken met een goed gevoel terug op deze editie, ook al was het evenement iets anders dan voorgaande edities," aldus Visser.

Sfeer
De sfeer rondom de Duin Triathlon was iets soberder dan voorgaande jaren. De organisatie had sfeerverhogende elementen achterwege gelaten om geen grote toestroom van toeschouwers te trekken. Deze editie kende dus geen rijen met mensen bij de finish en geen luide muziek, maar wel enthousiaste deelnemers, die ondanks de harde wind en de coronamaatregelen met een grote lach over de finish kwamen.

Uitslagen
Bij de sprinttriathlon (750 meter zwemmen, 20 km fietsen, 5 km hardlopen) was Ian Pennekamp uit Bussum de snelste. Bij de vrouwen was dat Dieuwertje Bax uit Anna Paulowna. Bij de run-bike-run (2,5 km hardlopen, 20 km fietsen, 5 km hardlopen) mocht Joost Somsen zich de snelste man noemen. Marit van den Berg uit Culemborg was daarin de snelste vrouw.

Triathlon mannen
Ian Pennekamp
Ben Muller
Milan Brons

Triathlon vrouwen
Dieuwertje Bax
Joyce Caro
Sharon Zuijdervliet

Run-bike-run mannen
Joost Somsen
Evert Scheltinga
Joep Staps

Run-bike-run vrouwen
Marit van den Berg
Fleur Kuijpers
Ilona Eversdijk

Op 27 september staat het volgende evenement van Start2Finish op het programma. Dan zal de 30 van Almere worden gelopen. Ook dat evenement zal doorgang vinden met inachtneming van diverse coronamaatregelen. Aanmelden hiervoor is nog steeds mogelijk:.