6 Inline Challenge

"Sportiviteit en gezelligheid voor het goede doel"

Dankzij enorme inspanningen van de organisatie en al haar partners kan er begin september toch geld worden opgehaald voor de Stichting KiKa. Dit kan door zes uur lang – alleen of in teamverband – te komen skeeleren bij Flevonice. Deze jarenlange traditie leek vanwege corona niet door te gaan, maar door de gebruikelijk 24KiKa te vervangen door de 6 inline Challenge kan het evenement toch doorgang vinden. De skeelermiddag vindt nu plaats op zaterdag 5 september van 12:00 uur tot 18:00 uur.

De switch van 24 naar 6 uur heeft alles te maken met de coronabeperkingen waarop een complete skeelerdag haast onmogelijk is. De organisatie heeft inmiddels groen licht gekregen om het 6uurs event wel door te laten gaan. Uiteraard wel onder voorwaarden dat er voldaan wordt aan de RIVM-regels en dat er een strenge controle is op naleving daarvan.

Deuren Flevonice weer even open
De organisatie is bij het maken van de plannen geholpen door Flevonice in Biddinghuizen. Die locatie is formeel gesloten omdat de directie bezig is met een nieuwe invulling van het terrein. Echter voor Stichting KiKa is een uitzondering gemaakt, waardoor op 5 september de poorten voor één dag weer even open gaan.

Gespreid starten
Ook de dag zelf ziet er anders uit dan normaal: bij 24KiKa wordt er gezamenlijk gestart. Tijdens de 6 inline challenge starten alle deelnemers, groepen en verenigingen vanaf hun eigen startplek. Deze zijn door de organisatie coronaproof verdeeld over het drie kilometer lange parkoers. De baan is bovendien bijzonder breed waardoor de langzame rijders buitenom kunnen rijden om de snelle rijders in de binnenbaan voorrang te geven.

“Begrip voor voorzichtigheid”
Medeorganisator Rik Nijkamp is bijzonder blij dat met alle aanpassingen toch een sportieve middag gehouden kan worden die in het teken staat van KiKa: “We hadden in principe ook 24 uur kunnen gaan skaten, maar er waren toch behoorlijk  veel mensen die bezorgd waren over de handhaving van de coronamaatregelen. Formeel kon het dus wel, maar omdat we heel goed beseffen dat mensen voorzichtig zijn in deze tijd hebben we voor deze aanpak gekozen. Doordat we pas om 12 uur starten is er in de ochtend voldoende tijd om iedereen op de hoogte brengen van de regels en naar zijn of haar plekje langs de baan van Flevonice te begeleiden.”

Voor iedereen
Tijdens de 6 inline challenge wordt er zes uur lang geskeelerd: solo of in estafette vorm met duo’s of teams. Het event is zo opgezet dat iedereen aan deze sportieve uitdaging kan meedoen: van de fanatieke marathonschaatser die in de zomer wat kilometertjes wil maken tot de skeelerfanaten en de gelegenheidssporters die gewoon gezellig een paar rondjes wil maken. Nijkamp: “We maken er net als anders een groot feest van, maar dan wel een feest in de huidige tijdsgeest.”

Blijvertje
De beslissing om iedereen vanaf zijn of haar eigen plek te laten starten is wellicht een blijvertje, omdat de organisatie merkt dat de teams het wel heel prettig vinden om vanaf hun eigen tent – waar de muziek en barbecue aanstaat – te starten en te wisselen. “Het is voor ons als organisatie in deze tijd van corona een uitkomst, maar ik kan mij voorstellen dat we dit in de toekomst ook zo blijven doen. We hebben de geluidsinstallatie, de tijd- en kilometerregistratie aangepast zodat alles netjes wordt bijgehouden. Het zou eigenlijk best jammer zijn als dat allemaal voor één editie gedaan is. Maar we gaan in het najaar evalueren en dan zal zeker besproken worden of dit een blijvende verandering is of niet.”

Eigen verantwoordelijkheid
Tot slot heeft de organisatie ook nog eens extra vrijwilligers ingezet om peloton-vorming op de baan en groepsvorming naast de baan te voorkomen. “De anderhalve meter-regel is cruciaal voor ons als organisatie. Daar moet iedereen zich aan houden”, aldus Nijkamp. “Het is niet de bedoeling dat wij als politieagent gaan optreden, maar we willen niet dat er tijdens een event - dat in het teken staat van gezondheid - mensen risico lopen om ziek te worden. We rekenen daarbij echt op een stukje eigen verantwoordelijkheid van zowel de rijders als het publiek.”

“Kinderkanker uit de wereld te helpen”
Als langstlopende sponsorevenement voor Stichting KiKa staat geld ophalen voor onderzoek naar kinderkanker nog altijd voorop. “Dankzij al het geld dat nu en in de afgelopen jaren bij tientallen evenementen is opgehaald lukt het de doctoren steeds vaker om kinderen te genezen. Zoals het er nu naar uitziet kan in 2025 ruim negentig procent van de zieke kinderen weer helemaal beter worden en dat is een enorme motivatie om dit soort events te blijven organiseren, ook nu. Mensen lopen geen enkel risico als ze zich nu aanmelden en kunnen dan ook al beginnen met geld ophalen voor KiKa en daar gaat het uiteindelijk om.”

Meedoen
Aanmelden kan via 24kika.nl Mocht het event om de één of andere reden toch geen doorgang kunnen vinden, dan wordt het inschrijfgeld terugbetaald.