Eigenaar zeilschool en bootverhuur De Randmeren Erik Jeuring

Eigenaar zeilschool en bootverhuur De Randmeren Erik Jeuring


“Flevoland uitstekend geschikt voor zeil- en surfsport op alle niveaus”

In 2006 richtte Erik Jeuring samen met Kees Kooijman aan de rand van Flevoland de Zeilschool en Bootverhuur De Randmeren op. Eigenaar Jeuring werkt in Biddinghuizen met een team van een kleine vijftig instructeurs en medewerkers dagelijks aan het verbeteren van lessen, vloot en faciliteiten. Sinds kort is hij ook partner in de Foiling Experience, de nieuwste vorm van zeilen. Sportservice Flevoland ging in gesprek met deze echte (water)sportman. 

Watersport is één van de kernsporten van Sportservice Flevoland en dat is natuurlijk niet voor niets. Flevoland bezit prachtige watersportmogelijkheden en dat zag Jeuring vijftien jaar geleden al in toen hij aan Zeilschool en Bootverhuur De Randmeren begon. Jeuring: “Toen wij in 2006 begonnen met de zeilschool was er op structureel sportgebied weinig tot niets geregeld. Wij waren destijds één van de eerste commerciële partij in Flevoland. In de afgelopen jaren zijn er ontzettend veel locaties bijgekomen en dat is natuurlijk niet voor niets. Flevoland is uitstekend geschikt voor het beoefenen van de zeil- en surfsport op alle niveaus.”

“Plezier is het hoofddoel” 
Jeuring is heel ambitieus en meet zichzelf graag af tegenover voorgaande prestaties. Dat alles met als doel beter te worden. Die persoonlijke drijfveer van Jeuring wordt ook als motto bij zijn zeilschool en bootverhuur De Randmeren gehanteerd waar alles draait om plezier hebben tijdens het opzoeken van je eigen grenzen. “We zijn een echte breedtesportorganisatie waarbij de winst niet direct in de prestatie zelf zit, maar in het jezelf beter maken. Natuurlijk is het prachtig als daarmee een sportcarrière behaald kan worden, maar dat is bij ons nooit het (enige) doel.”

Watersportcultuur Flevoland
Jeuring merkt aan de initiatieven her en der in de provincie dat er langzaam maar zeker ook echt een watersportcultuur ontstaat in Flevoland. “Er komen steeds meer leuke verenigingen in de zeil- en surfsport. Over de hele gehele breedte wordt er ook op een goed niveau gepresteerd. Veel zeilers en surfers zijn lekker op breedtesportniveau bezig met de sport. Dat gaat van kennismakingslessen tot verenigingswedstrijden. Tegelijkertijd zien we ook op topniveau dat we als Flevoland goed meedoen.” 

Verenigingsnetwerk
En dat is volgens Jeuring een direct gevolg van de steun vanuit Sportservice Flevoland. “Een groot deel van de samenwerkingen die wij als vereniging hebben, komen voort uit de contacten met Sportservice Flevoland. Tijdens bijeenkomsten en cursussen die aangeboden worden door Sportservice Flevoland en Visit Flevoland bouwen we ons netwerk op en leren we veel van collega’s elders uit de provincie.” 

Doorstroming
Daarnaast gebruikt Jeuring de contacten bij Sportservice Flevoland als een zeilteam het lokale niveau ontgroeid en op zoek gaat naar mogelijkheden op nationaal of zelfs internationaal niveau. “Via Sportservice komen we dan in contact met partners die onze teams helpen om door te kunnen stromen. Die wegen kennen wij als lokale vereniging vaak minder goed en dan is het netwerk van Sportservice Flevoland enorm waardevol voor ons.”

Grensoverschrijdend 
Hoewel zijn bedrijf vlak bij het vaste land ligt wordt Zeilschool en Bootverhuur De Randmeren op bestuurlijk en organisatorisch vlak puur vanuit de Provincie Flevoland ondersteund. Wel wordt er in de Gastvrije Randmeren coöperatie al samengewerkt als het gaat om zaken als waterbeheer en waterkwaliteit. “We zien dat er langzaam maar zeker ook op sportief vlak steeds meer over de provinciegrenzen heen gekeken wordt. Onze competitiezeilers houden regelmatig onderlinge wedstrijden met verenigingen uit bijvoorbeeld Harderwijk. Die samensmelting tussen het oude en het nieuwe land zien we overigens op meer terreinen terug. Ik zit in meerdere adviesorganen binnen en buiten Flevoland en ook daar constateert men dat Flevoland steeds bekender wordt bij watersporters, maar ook bijvoorbeeld bij fietsers.”

Wedstrijdlocatie
Jeuring zit met zijn Zeilschool en Bootverhuur De Randmeren tussen de vakantieparken. Een groot deel van zijn handel komt dan ook daar vandaan. Maar ook de gebiedsontwikkeling is voor zijn bedrijf enorm belangrijk. Voor de komende jaren zijn er twee speerpunten: groeien als breedteportvereniging door middel van toerisme en door ontwikkelen als wedstrijdlocatie. Jeuring: “Via het Sportservice Flevoland netwerk zijn we allerlei opties aan het onderzoeken. Persoonlijk zou ik het ontzettend leuk vinden als er hier een ‘Sneekweek 2.0’ georganiseerd gaat worden. De faciliteiten zijn aanwezig, we hebben partijen in de provincie die dat kunnen organiseren en we hebben enorm veel ruimte op het water. Daarbij hoeven niet alle wedstrijden op één plek plaats te vinden. De jeugd kan bijvoorbeeld aan de Randmeren varen en de volwassenen op het IJssel- en Markermeer.” 

“Kansen voor Flevoland door ruimte op het water” 
Door hieraan een (groot) lifestyle evenement te koppelen, kan deze Flevolandse Sneekweek op sportief vlak de echte Sneekweek gemakkelijk overtreffen, zo redeneert Jeuring. “We hebben tijdens één van de Sportservice bijeenkomsten een keer een prestatie gehad van de organisatoren van de Sneekweek en daarin werd ons wel snel duidelijk dat de Sneekweek op sportief vlak te weinig ruimte heeft om door te groeien. Daarin zien wij wel kansen voor Flevoland, want wij hebben die ruimte wel.” 

Concurreren met internationale wedstrijden
Ook de sporters willen graag hierheen, omdat er hier altijd goede banen gevaren kunnen worden. Jeuring: “In Sneek vaar je vaak slechte banen vanwege het ruimtegebrek. Als Flevoland kan je weer een serieus watersportevenement neerzetten dat kan concurreren met de grote wedstrijden in bijvoorbeeld Engeland en Duitsland. Het idee borrelt al wat langer en bij een bijeenkomst van Visit Flevoland is daar al concreet over gesproken. Wij hopen dan ook dat dit vanuit bestuurlijk Flevoland omarmt gaat worden, want dit past heel goed bij deze jonge, sportieve provincie. Ik besef dat dat heel ambitieus is, maar zoals ik in het begin al zei: Flevoland is uitstekend geschikt voor het beoefenen van de zeil- en surfsport en daar past de Sneekweek 2.0 prima in wat mij betreft.”