Eerste Nederlandse Red Bull Foiling Generation in Lelystad groot succes!

sportflevo.nl - RB Foiling.jpg

32 zeiltalenten van Nederlandse bodem leerden vorige week vliegen op de Flying Phantoms en streden zondag 17 juli voor een plek op de World Final. Winnaars Niels Broekhuizen uit Den Haag en Duko Bos uit Rotterdam zullen Nederland vertegenwoordigen in de World Final van Red Bull Foiling Generation in Newpoort U.S.A. in oktober dit jaar.

Zwaar maar supervet!
Laser zeilers Niels en Duko komen na drie gewonnen wedstrijden als de uiteindelijke Nederlandse foiling champs van het water. Niels: “Ik geloof niet dat we het ons echt beseffen op dit moment. We zagen het nog steeds als training en ervaring toen we vanochtend het water op gingen. Het was superzwaar, helemaal voor Duko als bemanning. We lagen tussen race één en twee al even te zwemmen omdat hij echt helemaal kapot was, maar het is wel supervet.”

Vliegende zeilboten in Lelystad
Een eerdere poging om een Nederlands Youth America’s Cup Team op te zetten mislukte vanwege gebrek aan financiering. Broekhuizen hoopt dat dit evenement bedrijven enthousiast maakt en het iets in beweging zet: “Er is genoeg talent en best hoog niveau volgens mij. Het is echt gaaf dat we de kans hebben gekregen om dat te laten zien."

Trotse coaches
Het zeilen op de foiling catamarans is een complete nieuwe ervaring voor deze jonge atleten, het vraagt snel schakelen, controle en uithoudingsvermogen,” zegt Steinacher. “De leercurve van de atleten in Lelystad was heel stijl. Langzaam wennen aan deze boten was er niet bij. Met veel wind kunnen de boten maar één ding: foilen! En dat was vanaf de eerste dag het geval. Veel varen is de enige manier om high-performance sailing onder de knie te krijgen. Ik ben onder de indruk en trots op hoe snel ze leerden en op hun vastberadenheid om deze nieuwe skills onder de knie te krijgen.”

Hagara, nog steeds actief zeiler als schipper van het Red Bull Sailing Team in de Extreme Sailing Series (met Steinacher als tacticus), voegt hieraan toe: ”Als ze net zo hard werken als ik denk dat ze gaan doen, dan is dit Nederlandse team een goede kanshebber voor de wereldtitel. We hopen dat deze ervaringen sommige van de internationale atleten gaat helpen om uiteindelijk een plek te bemachtigen in de Red Bull Youth America’s Cup en wie weet ooit de America’s Cup.

15 Stops
Red Bull Foiling Generation ziet de Flying Phantoms in 2016 in acht landen over het water vliegen. Naast de stops in Nieuw-Zeeland, Turkije, Duitsland, Zwitserland en Nederland, gaat het evenement nog naar Spanje, België en Amerika. De serie wordt afgesloten in Newport (USA) waar de kampioenen uit de in totaal 15 landen tegen elkaar strijden om de uiteindelijke titel.

Bron: De Telegraaf / Foto: Jasper van Staveren