De Almeerse bobsleeƫr Marije van Huigenbosch over de Olympische Winterspelen 2018

sportflevo.nl - Marije1.jpg

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang. Wij laten een aantal Flevolandse experts aan het woord met o.a. voorspellingen en tips waar wij als kijkers op kunnen letten. Vandaag aan het woord de Almeerse Marije van Huigenbosch. Haar sport is bobsleeën waarmee zij in 2012 Jeugd Olympisch Kampioen is geworden en 16e op het WK in 2015 in de tweemansbob.

Waar moeten wij, als kijkers vooral op letten bij het bobsleeën?

Als kijker moet je vooral letten op de groene of rode balkjes bij de tijd die je in beeld ziet. Deze betekenen of diegene die op dat moment sleet, voor of achter de nummer 1 ligt. Op die manier kun je zien hoe iemand er voor staat en of door foutjes zijn tijd slechter wordt ten opzichte van de nummer 1, of dat diegene het juist veel beter doet. Om het dan al helemaal leuk te maken gok ik persoonlijk altijd de plek van diegene die sleet. Zo hou je het voor jezelf spannend.

Hoe werkt de puntentelling / scores bij het bobsleeën?

Bij de Olympische Spelen zijn er vier afdalingen (runs) verdeeld over twee dagen. Run 1 en 2 bepalen de plek (en het gevoel voor de atleten) maar run 3 en 4 bepalen de medailles. Elke run heeft een eindtijd. Deze tijden worden na 4 runs bij elkaar opgeteld en degene met de snelste uiteindelijke eindtijd heeft gewonnen. Vier runs is alleen op een WK of op de Spelen. In een wereldbeker wedstrijd wordt de winnaar bepaald aan de hand van twee runs.

Wie zijn volgens jouw de kanshebbers bij het bobsleeën? Wie wint het goud?

De grootste kanshebbers bij de vrouwen zijn Kaillie Humphreys van Canada en de Amerikaanse Elana Meyers. Die vrouwen zijn het meest ervaren van het veld (hebben allebei al medailles gewonnen op de Spelen) en zijn eigenlijk vaak de winnaressen. Kaillie Humphreys gaat goud winnen. Interessante outsiders kunnen de Duitse meiden zijn.

Wanneer verwacht je dat Nederlanders voor de medailles kunnen gaan in het bobsleeën?

Ik denk dat het nog wel even gaat duren voordat Nederland een medaille kan winnen in het bobsleeën. Als eerste is er momenteel niemand. En ten tweede is het beleid nog niet ingericht op het winnen van Spelen. Nederland is helaas altijd bezig met randzaken om iemand aan het sleeën te krijgen en is nog niet gericht op prestaties. Ik durf geen schatting te maken van het aantal jaar, maar het zou mooi zijn als er iemand mee kan doen aan de Spelen over vier jaar.

In hoeverre vind jij jouw sport passen in / bij Flevoland?

De sport past totaal niet bij Flevoland of überhaupt bij Nederland. Er is geen berg om van af te dalen, geen strenge winters en geen bobsleebaan natuurlijk. Toch past het overal omdat het sport is. En als mensen, zoals ik, het super leuk vinden om te doen dan past dat overal!

Wat vind je dat de lezers zeker nog moeten weten over bobsleeën?

Wat mensen echt nog moeten weten over bobsleeën is dat het de gaafste sport is van de wintersporten. De snelheid, het teamwork, de sfeer onder de atleten. Alles is leuk! En het ziet er op TV heel veel erger en enger uit dan dat het echt is!