De Triathlon van Almere, tegenwoordig beter bekend als Challenge Almere-Amsterdam begon ooit als Holland Triathlon. De wedstrijd waarbij zwemmen, fietsen en hardlopen wordt gecombineerd is de bekendste triathlon van Nederland en wordt sinds 1983 jaarlijks in en rond Almere gehouden. De Holland Triathlon is daarmee na Hawaii de oudste triathlonwedstrijd over de klassieke (lange) triathlon afstand.
Tim Moria verzorgt de PR en communicatie voor de Challenge Almere–Amsterdam en is de auteur van het boek ’40 jaar Holland Triathlon: van pionieren tot Almeerse traditie. “ In 1981 werd de eerste Holland Triathlon gehouden, maar die editie vond nog in Den Haag plaats. Ook in 1982 was die stad nog het decor, daarna werd definitief gekozen voor Almere. En dat bleek een schot in de roos.”
Van pionieren naar levensstijl
In die veertig jaar heeft het evenement en de triathlonsport veel hoogte- en dieptepunten beleefd. Telkens is er door de organisatie, de gemeente Almere, de provincie Flevoland, de triathlonbond, de triatleten en de vele vrijwilligers alles aan gedaan om het evenement zo goed mogelijk te laten verlopen. Moria: “Als je kijkt naar de sport toen en de sport nu, dan zit daar een wereld van verschil in. In de jaren tachtig was de wedstrijd een stuk kleinschaliger, veel lokale deelnemers en weinig buitenlanders aan de start. Het was echt pionieren in de triathlonsport. Bij veel mensen was de sport onbekend. Mensen die in die tijd tegen vrienden of familie vertelden dat ze aan triathlon deden, werden nog net niet voor gek verklaard. Het was een tijd waarin je met een vriendengroep in de kroeg besloot om een dergelijke uitdaging op te gaan pakken. Dat is nu totaal anders: de sport is veel bekender, professioneler en voor de meeste deelnemers aan de Challenge Almere–Amsterdam is triathlon echt een levensstijl.”
Aantrekkingskracht
Ondanks de enorme transitie in de beleving van de sport heeft de wedstrijd in Almere al die jaren weten te overleven en zich zelfs op veel fronten kunnen door ontwikkelen. Moria: “Dat komt enerzijds omdat de wedstrijd al zo lang bestaat en dus in de triathlonsport een enorme naamsbekendheid geniet. Anderzijds komen buitenlandse sporters ook graag naar Flevoland, omdat het sporten op de voormalige zeebodem nog altijd een enorme aantrekkingskracht heeft. En last but not least: de kwaliteit van de wedstrijd in Almere. Atleten worden perfect opgevangen, weten precies waar en wanneer ze zich moeten melden. En krijgen de sporters een wedstrijd van een dusdanig hoog niveau waar je dat eigenlijk bijna nergens ziet.”
Toppers en recreanten
“Het echte succes van Almere is lastig te duiden, want heeft zoveel oorzaken. Maar als ik er één ding uit mag lichten dan is dat de ruimte. Er is hier plaats voor de wereldtoppers, terwijl er ook volop ruimte is voor alle atleten die niet komen voor een wereldrecord. Almere biedt plaats voor triatleten die zichzelf willen verbeteren, die na vijftien uur over de finish komen en voor altijd kunnen zeggen dat ze een triathlon hebben volbracht. Zij worden in Almere binnengehaald alsof ze de grootste sporthelden ooit zijn. Het evenement wordt echt door de stad en haar inwoners gedragen. Dat maakt het voor de atleten ook zo enorm leuk om hier elk jaar weer naartoe te komen. Er zijn maar weinig wedstrijden in de wereld waar ze zo’n geweldige sfeer aantreffen. Iedereen op aarde die zich een klein beetje serieus met triathlon bezighoudt, kent Almere vanwege deze wedstrijd, de omgeving en de sfeer.”
“In gevecht met de elementen”
De enthousiasme langs de lijn, in de stad en onderweg prikkelt ook om jaarlijks de schouders er weer onder te zetten voor een vlekkeloze editie in en rondom Almere. “Het evenement is met de stad meegegroeid. En daarnaast heeft Almere ‘het geluk’ dat de hele provincie geschikt is voor triathlonsport. Ook het huidige parkoers omvat veel variatie: de start is in een druk stadscentrum, vervolgens gaan de sporters de weidse omgeving in richting de Oostvaardersplassen en het Markermeer waarbij ze in gevecht gaan met de elementen. En dat is waar triatleten naar op zoek zijn.”
Bestuurlijk Flevoland
Waar een wil is, is een weg. Maar ook de Challenge Almere-Amsterdam had niet kunnen bestaan zonder steun vanuit de gemeente en de provincie. Moria beseft dat het bij dit soort evenementen begint bij de interesse vanuit de sporters, dat er daarna draagvlak in de samenleving voor moet zijn, maar dat de laatste stap pas gezet kan worden als er sprake is van bestuurlijke steun. “Zonder partijen als de gemeente en provincie red je het niet. We prijzen ons dan ook gelukkig dat de samenwerking met de overheden in de regio al veertig jaar ontzettend goed is. Ook wij begrijpen heel goed dat er veel gebeurt in de wereld. Almere en Flevoland zullen zich blijven ontwikkelen, net als de afgelopen veertig jaar. De triathlonsport heeft daar altijd op een natuurlijke manier zijn plek gevonden en wat ons betreft zal dat de komende veertig jaar ook zijn, ongeacht de politieke agenda op andere vlakken.”
Signaal richting politiek
Moria twijfelt dan ook geen moment dat de triathlonwedstrijd in 2060 nog steeds onderdeel zal uitmaken van de sportagenda in Flevoland en Almere: “Zeker in een provincie als Flevoland waar natuur, ruimte en gezondheid altijd belangrijke agendapunten zijn geweest zal er altijd plaats blijven voor sport en evenementen. Wij verduurzamen als organisatie ook elk jaar steeds meer om zo ook onze voetafdruk te minimaliseren. Zo gebruiken we duurzame energie en letten we goed op de afvalinzameling tijdens de wedstrijddagen. Daarmee geven we ook een signaal richting de politiek af, dat de Almere Challenge meegaat met zijn tijd en klaar is voor nog minimaal veertig jaar prachtige sport in en rond Almere.”
Sportflevo © Copyright 2023 - Powered by iClicks