Voormalig topturnster - Céline van Gerner

Voormalig topturnster - Céline van Gerner

“Trots op turncarrière en klaar voor nieuwe uitdaging bij Sportservice Flevoland”

Céline van Gerner werd op 1 december 1994 geboren in een echte sportfamilie. Ze groeide op in Emmeloord, maar turnde al vanaf haar zevende jaar in de turnhal van Heerenveen. In 2008, op 13-jarige leeftijd, behaalde ze haar eerste internationale succes door in de landenwedstrijd op het EK junioren een bronzen medaille te veroveren. Dit was het begin van een prachtige carrière die maar liefst zeventien jaar zou duren. 

Wat goed is komt snel

Het duurde niet lang voordat mensen inzagen dat Van Gerner bovengemiddeld talent heeft voor het turnen. Voor haarzelf was turnen vooral erg leuk om te doen. Van Gerner: “Ik had op dat moment helemaal niet in de gaten dat ik met toekomstige olympische kampioenen als Epke Zonderland aan het trainen was. Ik had gewoon heel veel plezier in het turnen. Pas toen ik een jaar of twaalf was drong bij mij langzaam het besef door dat ik misschien wel wat kon bereiken in deze sport.”

Ontwikkeling

De fun is ook naarmate ze ouder werd gebleven bij Van Gerner, maar werd aangevuld met de drang om beter te worden en (nieuwe) dingen te leren. “Toen ik ook internationale successen behaalde ging het snel en veranderde er ook best veel dingen. Ik ging in Heerenveen naar school, mijn trainingsuren werden langer en de oefeningen die ik turnde, werden alsmaar technischer. Ook kreeg ik toen vanaf dat moment steun vanuit Sportservice Flevoland, zo heb ik jarenlang een topsportpas gehad en werd ik in veel randzaken goed ondersteund. Dat soort dingen zijn op die leeftijd wel heel belangrijk om jezelf door te kunnen ontwikkelen.”  

Ontdekkingstocht

Van Gerner won in 2009 – als veertienjarige - de titel ‘Sporttalent van Flevoland’ waarna er door de buitenwereld anders naar Van Gerner gekeken werd: Flevoland had een potentiële topper in huis. Zelf bleef ze nuchter en behield de focus op het beoefenen van de turnsport. Zo werkte ze gestaag aan het verhogen van haar algehele turnniveau waardoor ze ook bij de senioren successen ging boeken. “Ik ontdekte in die periode ook veel dingen over mezelf. In mijn beginjaren was ik niet echt supergoed in brug. Maar hoe vaker ik op het toestel trainde hoe beter ik me aan brug thuis voelde. Daarmee werd het overigens niet gelijk mijn favoriete onderdeel, dat is altijd balk gebleven. Vooral in trainingen keek ik echt uit naar balk. Daar zag ik altijd de meeste uitdaging in.”

“Balk favoriete onderdeel in training, vloer in wedstrijden”

“Waarom? Omdat de marges op de balk heel klein zijn. Een kleine evenwichtsverstoring kan er al voor zorgen dat je van de balk af valt. Ik vond het mooi om in de trainingen die grenzen op te zoeken en mezelf uit te dagen. In wedstrijden was vloer mijn favoriete onderdeel, omdat je dan een stukje van je persoonlijkheid kan laten zien. Bovendien heeft op vloer een kleine evenwichtsverstoring minder grote gevolgen voor je eindscore. Er zat wat mij betreft qua beleving dus wel echt een wezenlijk verschil tussen een training of een wedstrijd.” 

‘Poeslief’

Dat tonen van haar persoonlijkheid kwam in extremis tot uiting op het EK van 2018. Van Gerner koos ervoor om opgemaakt als een kat haar vloeroefening af te werken. Een optreden die haar in één klap wereldberoemd maakte en waardoor ze ineens van poeslief veranderde in een rebels turnmeisje. “Dat was natuurlijk best gewaagd, maar ik heb er absoluut geen spijt van dat ik dat toen gedaan heb”, vertelt Van Gerner. “Ik wilde heel graag iets teruggeven aan de sport en aan het publiek dat naar ons komt kijken. De oefening was op de muziek van de musical Cats en de turnpakjes waren katachtig vormgegeven en onze choreograaf had zelf in musical Cats gespeeld, dus alles kwam toen bij elkaar. Het paste gewoon en ben nog steeds heel blij dat ik dat toen heb gedaan.”

Olympische Spelen: Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016

Terugkijkend op haar carrière is ze ook trots op haar olympische deelnames in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016). “Ik kijk vooral terug naar dat kleine meisje uit Emmeloord dat een droom had om aan de Olympische Spelen in Londen deel te nemen. En dat heb ik voor elkaar gebokst. Dat ik toen in 2012 ook nog mijn allerbeste wedstrijd ooit turnde, maakt het natuurlijk extra mooi. Rio 2016 was op een heel andere manier speciaal, want toen ging er namens Nederland voor het eerst sinds 40 jaar een turnploeg naar de Zomerspelen. De prestaties van Epke (Zonderland, red.) en mij in Londen heeft misschien wel ogen geopend voor andere jongens en meiden. Zij beseften ineens dat Nederlanders ook succesvol kunnen zijn in de turnsport. En dat besef kwam heel mooi tot uiting op de Olympische Spelen in Rio waar de Nederlandse turnploeg prachtige resultaten behaalden.”

Projectmedewerker Sportservice Flevoland 

Inmiddels is Van Gerner ex-topsporter, maar de sportwereld vaarwel zeggen doet ze niet. Ze is in de zomer van 2021 aan de slag gegaan als projectmedewerker bij Sportservice Flevoland. In eerste instantie om de campagne ‘Flevoland in Beweging’ te activeren, maar ook voor andere projecten. Van Gerner: “De komende tijd zal ik mij vooral storten op het project ‘Flevoland in Beweging’. Hier zal ik net als tijdens mijn turncarrière alles geven. Het zit namelijk in mijn karakter om altijd vol ergens voor te gaan. Ik heb dan ook echt ongelooflijk veel zin in deze nieuwe uitdaging en kijk vol vertrouwen naar een mooie toekomst voor mezelf bij Sportservice Flevoland.”