Bianca Houwer uit Emmeloord zoekt teamgenoten

 

Bianca Houwer is 32 jaar en leeft met de spierziekte SMA. Dit is een aangeboren spieraandoening, waarbij signalen niet goed worden doorgegeven aan de hersenen en waardoor haar spieren langzaam zwakker worden. Uiteindelijk zal Bianca niet meer kunnen staan en haar armen zullen steeds zwakker worden. Evenals haar ademhalingsspier, waardoor ze uiteindelijk aan de beademing zal moeten. 

Bianca is sportief aangelegd, ze heeft haar hele jeugd gesport.Van haar achtste tot zeventiende jaar deed ze op hoog niveau aan electrisch rolstoelhockey (het zogenaamde E-hockey). Rolstoelhockey is praktisch de enige sport waar sporters in een elektrische rolstoel in teamverband aan deel kunnen nemen.

Via school kwam Bianca in aanraking met rolstoelhockey. Ze trainde destijds zeker één keer in de week anderhalf uur en met de gymles op school kwam daar nog drie kwartier bij. Bianca is meegeweest naar Duitsland naar de Super-Leagecompetitie. Het heeft haar veel voldoening gegeven. Zij zegt daarover: “Ik voelde mij trots. Het heeft mij nieuwe inzichten en een voldaan gevoel gegeven. Het is zo lekker om bezig te zijn, gewoon om een knal tegen die bal aan te geven en deel te nemen aan het fanatieke spel.”

Een verhuizing naar de Noordoostpolder op haar negentiende zorgde ervoor dat ze moest stoppen met rolstoelhockey. Bianca zegt hierover: “Het was wel even slikken. Er bestaat hier geen team en dat vind ik erg jammer. Mijn hart ligt nog wel steeds bij rolstoelhockey. Ik bekijk op dit moment de mogelijkheden voor het opzetten van een teamsport. Het doel is voornamelijk rolstoelhockey. Maar ook om te kijken wat we nog meer kunnen betekenen. Ik vind gewoon dat iedereen moet kunnen sporten.” Kinderen met een beperking op het reguliere onderwijs komen niet of nauwelijks in aanraking met aangepast sporten. De belemmeringen zijn vooral het kostenplaatje en het vervoer.   

Ook voor Bianca is vervoer een struikelblok. Ondanks de vele belemmeringen, wil ze wel graag sporten. Het geeft haar een kick en dat mist zij nu. Er zijn op dit moment onvoldoende mogelijkheden in de Noordoostpolder. Bianca is benieuwd of er meer mensen in een rolstoel zijn die willen sporten.  Ze ziet graag dat de gemeente aandacht geeft aan verenigingen, voor het mogelijk maken van aangepast sporten. Algemene informatie over aangepast sporten in de Noordoostpolder in het algemeen, dan wel het opgeven voor het sporten met Bianca kunnen doorgegeven worden aan: Carrefour, Bart Maljers bart.maljers@carrefour.nu