Mud Masters organisator - André Skwortsow

Mud Masters organisator - André Skwortsow

“Uitbreiding Mud Masters Biddinghuizen: nog meer festivalbeleving én een aangepast sporten editie”

In 2013 reed Mud Masters eigenaar André Skwortsow via Harderwijk de polder in. Bij het nemen van de afslag richting Biddinghuizen verwachtte hij rechte, saaie aangeplante bospartijen. Naarmate Skwortsow dichtbij het festivalterrein van Walibi kwam, werd hij steeds enthousiaster. “Dit zou weleens kunnen werken”, zei hij tegen zichzelf.

Even later stapte hij met een groepje andere mensen op een vouwstep om de staatsbossen het gebied rondom Walibi nauwkeurig te verkennen. Het duurde niet lang voordat Skwortsow het plaatje voor zich zag. De Mud Masters, Walibi en Staatsbosbeheer bleek een gouden combinatie! Andre Skwortsow: “Ik kom zelf uit Utrecht, dus ben zelf geen Flevolander. Mijn collega Henri Barelds is dat wel. Hij komt uit Noordoostpolder. Voordat ik in 2012 in de Haarlemmermeer met de Mud Masters begon, werkte ik voor defensie. Samen met de politie gingen we heel vaak trainen op het terrein rondom Walibi, dus ik kende Flevoland al wel. Toen Mud Masters net begon zijn we op zoek gegaan naar festivalterreinen in Nederland die over een hele goede infrastructuur beschikken en ook nog omringd zijn door een prachtig bosgebied. En dat bleek best wel zeldzaam. De terreinen in Biddinghuizen hebben dat allemaal wel.”

Samenwerkingen 

Toen de bossen er veel ruiger en mooier uitzagen dan vooraf verwacht werd, ging het snel. Zoals wel meer niet-Flevolanders ervaarde Skwortsow dat Flevoland veel (verborgen) schoonheid bevat die perfect geschikt is om te sporten en te bewegen: “We waren altijd al positief ingesteld over de mogelijkheden in Flevoland, maar naarmate het proces vorderde, werden we steeds enthousiaster. De gesprekken die volgden met de gemeente Dronten, de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer waren ook direct heel positief. Walibi zag ook vanaf dag één de mogelijkheden en dankzij de inzet van al die partijen waren de vergunningen ook vrij snel geregeld. Van andere organisatoren in andere regio’s hoor ik vaak dat er veel bureaucreatie bij dit soort evenementen komt kijken. De gemeente Dronten heeft eigenlijk altijd gedacht in mogelijkheden en niet in de problemen.”

Teamwork, uitdaging en plezier

Voor de ondernemers in de omgeving van Walibi betekende het ook een boost. Veel deelnemers plannen een overnachting in de buurt op de dag voor het evenement of combineren de Mud Masters met een dagje uit in bijvoorbeeld Walibi, of een vakantiepark. Omdat de Mud Masters editie Biddinghuizen sinds 2012 hard gegroeid is, zijn die effecten alleen nog maar sterker geworden. Skwortsow: “Helemaal in het begin deden er veel meer mannen dan vrouwen mee. In de loop der jaren is die verhouding fiftyfifty geworden. Dat heeft te maken met de grote diversiteit van het parkoers. Iedereen kan meedoen van ervaren sporters tot mensen met een basisconditie. De Familyrun die na enkele edities is toegevoegd is ook een enorme meerwaarde aan het evenement. Daar doen inmiddels een kleine tweeduizend mensen aan mee. De kernwaarde van teamwork, uitdaging en plezier hebben we vertaald naar een wedstrijd waarbij iedereen kan sporten op zijn of haar niveau.”

Work hard, play hard

Daarnaast ziet Skwortsow dat ook steeds meer bedrijven de Mud Masters gebruiken als teambuildingsevent. Zeker na het coronajaar waarin veel medewerkers elkaar alleen via zoom- en teamsessies konden zien of spreken is dat onderdeel populair. “Bij ons blijf je als groep van start tot finish samen en dat zorgt voor een echt groepsgevoel, omdat je het echt samen moet doen. Ook merken we de laatste jaren dat het festivalgevoel na de finish steeds groter wordt. In de komende edities gaan we dat aspect waarschijnlijk nog verder uitdiepen. In de 2021 editie moesten we lichtmasten bijplaatsen omdat niemand naar huis wilde, dat zegt genoeg over de sfeer die na de finish ontstaat. Door goed te luisteren naar de wensen van de deelnemers zijn al deze ontwikkelingen in gang gezet.”

“Ook in coronajaar 2020 door kunnen gaan” 

“De formule is per toeval al coronaproof, waardoor we zelfs in het coronajaar 2020 een Mud Masters Biddinghuizen hebben kunnen organiseren. Enorme terreinen, buitenlucht en de deelnemers waren al verdeeld in tijdslots. We zijn daarmee één van de weinige grote evenementen – sowieso in Nederland, maar ook ver daarbuiten – die geen enkele editie heeft hoeven schrappen. Dat hebben we mede te danken aan onze partners in de regio: gemeente Dronten, Sportservice Flevoland, Provincie Flevoland, Walibi en Staatsbosbeheer. En daar zijn we best een beetje trots op.”

Festivalgevoel versterken

De Mud Masters formule trekt komend jaar met maar liefst drie evenementen de landsgrenzen over om de fanbase in Duitsland verder te vergroten, maar volgens Skwortsow hebben die terreinen andere kenmerken dan Biddinghuizen. “Biddinghuizen is uniek qua bossen en polderlandschap. De gemeente Dronten heeft natuurlijk ook veel ervaring met het organiseren van festivals en we gaan komende jaren dan ook kijken hoe we dat festivalgevoel na de finish verder kunnen uitbouwen. Het is niet zo dat we heel veel gaan veranderen, maar de beleving in de finishstraat waar ze nu onthaald worden door een DJ en slothindernis en een gezellig plein met eten en drinken wordt wel verder uitgebouwd.” 

Aangepast sporten editie

De aantrekkingskracht van het evenement zal daarmee alleen nog maar groter worden, zo verwacht Skwortsow: “Gedeputeerde Harold Hofstra was te gast bij de afgelopen Mud Masters en dan wordt er ook over dit soort dingen gepraat. Wij zijn echt ontzettend blij met de medewerking vanuit Flevoland, het prachtige ruime terrein in Biddinghuizen en we merken dat Flevoland ook echt blij met ons is. De samenwerking met partijen als Sportservice Flevoland zal ook nog verder geïntensiveerd worden. We zijn met de provincie in gesprek om side-events te gaan organiseren die ook bijdragen aan de doelstellingen van de provincie Flevoland. Daarbij praten we onder meer over een aangepast sporten editie om nog meer mensen te inspireren om mee te doen. Deze plannen staan nog echt in de kinderschoenen, maar we hebben er alle vertrouwen in dat ook op dat vlak mooie dingen mogelijk zijn. De allereerste Mud Masters in september 2013 was direct een groot succes en we verwachten dat het evenement op de prachtige locatie in Biddinghuizen nog in de lengte van jaren succesvol zal blijven.”