Alpine skiër Kiara Derks aan het woord over de Olympische Winterspelen

sportflevo.nl - Foto Kiara Derks-2.JPG

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden in Pyeongchang. Vanaf deze week een aantal Flevolandse experts aan het woord met o.a. voorspellingen en tips waar wij als kijkers op kunnen letten. Kiara Derks, woont in Almere en is geboren in 2001. De topsportster was twee toen zij begon met skiën en op haar 6e bleek tijdens de training haar talent. Kiara komt al vanaf haar 8e jaar voor in diverse uitslagenlijsten.    

Waar moeten wij, als kijkers vooral op letten bij het downhill skiën?

Stabiliteit en snelheid. De houding en de skilijnen zijn belangrijk. Door hoge snelheden moet je een aerodynamische houding aannemen. Vooraf moet de skilijnen bepaald worden om de snelheid hoog te houden. Dit betekent de ski’s zoveel mogelijk laten glijden. Als je dan grote sneeuwwolken ziet verschijnen dan zijn dat vertragingen. 

Waar moeten wij, als kijkers vooral op letten bij de slalom?

De skiër moet de juiste kant van de palen langs anders wordt je gediskwalificeerd. Door de snelheid en korte afstanden is dit vaak moeilijk te zien en met name bij de verticale poorten. Ook hier geldt dat je de ski’s moet laten lopen maar door de korte afstanden is dat moeilijk. Als je het goed doet dan kun je ook versnellen in de bochten door kantinzet. Bovenlichaam moet stabiel zijn en niet met de armen zwaaien.

Wie zijn volgens jou de kanshebbers bij de beide onderdelen?

Voor de downhill is dat de Zwitser Beat Fuez of de Noor Aksel Lund Svindal en voor de slalom is dat de Oostenrijker Marcel Hirscher, de Noor Henrik Kristofferson of de Zweed Andre Myhrer.

Wie wint er goud verwacht je?

Op de afdaling Beat Fuez en op de slalom Andre Myhrer. 

Wanneer verwacht je dat Nederlanders voor de medailles gaan in het alpine skiën?

Dat is afhankelijk van de steun van de skibond. Om je verder te kunnen ontwikkelen is er financiële bijstand nodig gelet op trainingen, stages, medische zorg en dergelijke. Er is talent maar moet verder ontwikkeld worden. Mogelijk pas in 2026 zijn er kansen. 

In hoeverre vind jij jouw sport passen in / bij Flevoland?

Sneeuwtrainingen gaan helaas niet in Flevoland. De fysieke en conditionele trainingen passen goed. Er zijn veel mogelijkheden om je hier te kunnen verbeteren en met name in het voorseizoen ter voorbereiding op de sneeuwtrainingen in het buitenland. 

Wat vind je dat de lezers zeker nog moeten weten over alpine skiën?

Alpine skiën vergt veel trainingen in de sneeuw maar ook veel fysieke training. Om goed te kunnen trainen moet ik veel naar het buitenland en ben daardoor 25 weken per jaar niet thuis. De sociale contacten op school en met familie is er in deze periode weinig. In de weken in het buitenland zijn wij met enkele andere teamgenoten op elkaar aangewezen. Onze thuisbasis ligt in Oostenrijk bij Bruck am Grossglockner (Kaprun).

Voor school betekent dit veel afstemmen met de leraren en mijn mentor en het vergt discipline om huiswerk en toetsen te maken. Er zijn momenten dat je geen tijd hebt in verband met wedstrijden. Wanneer je wat meer ruimte hebt voor je huiswerk ga ik dat vast voor de komende periode maken. Mijn school ondersteunt mij hier goed in.

Met vakanties in het najaar, kerst en het voorjaar ben ik dan aan het trainen of wedstrijden aan het doen. Mijn ouders komen over om een aantal wedstrijden bij te wonen. Ik kom op locaties in Europa waar je normaal niet komt en het geeft een hele aparte sfeer met de buitenlandse wedstrijden. Voor elke wedstrijd liggen er kansen en kun je weer leren om beter te worden. Dit bespreek ik ook met mijn trainer. De prestatie moet ik zelf doen maar je bent wel afhankelijk van je omgeving die het mogelijk maken om mijn sport te kunnen beoefenen.