Oud-olympiër Alice Naber-Lozeman en Gert Naber

Oud-olympiër Alice Naber-Lozeman en Gert Naber

“Ruiters van de Veluwe komen naar Flevoland voor de rust en ruimte”

Alice Naber uit Biddinghuizen was lange tijd nog in de race om naar de Olympische Spelen in Tokyo te gaan, maar haalde de kwalificatie eis net niet. De eventing amazone deed vier jaar geleden wel mee aan de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro. Daar reed ze met haar paard ACSI Peter Parker en het Nederlandse team naar een uitstekende zesde plaats. Individueel eindigde ze ook nog eens keurig als 32e. Gert Naber is voormalig Nederlands kampioen (2001) en vooral bekend omdat hij sinds 2019 is aangesteld als Teammanager van de KNHS Academy. Een portret van een sportieve Flevolandse familie.

Alice Naber en haar echtgenoot Gert hebben in Biddinghuizen in de jongste provincie van Nederland hun stal, waar ook de Alice Eventing School is gevestigd. Daar zijn goede trainingsfaciliteiten om gemotiveerde ruiters te helpen succesvol te worden in de eventingsport. Alice en ook haar dochter Leida zijn opgenomen in het in 2019 opgerichte ACSI-eventingteam. Dit team bestaat verder nog uit Janneke Boonzaaijer en Thierry van Reine. De tweede dochter van het stel, Jantien Naber, is nog te jong om in dat team plaats te nemen, maar maakt ook al snel naam in de paardensportwereld.

Olympische Spelen Tokyo
Teammember Boonzaaijer zal op de Olympische Spelen in Tokyo namens Nederland actief zijn. En daar zijn ze vanzelfsprekend supertrots op. “Wauw zo mega gaaf, ACSI teamlid Janneke Boonzaaijer naar Tokyo! We wensen haar alvast heel veel succes!”, schrijft Alice Naber op haar facebook. Ze weet wat het is om aan de Olympische Spelen deel te nemen en is extra blij dat er ondanks het moeilijke coronajaar -waarin Alice zelf nauwelijks wedstrijden kon rijden om zich te kwalificeren- toch een afgevaardigde van hun Eventing Team naar Tokyo mag afreizen.

De kwalificatie van Boonzaaijer doet haar terugdenken aan haar eigen olympische avontuur in Rio de Janeiro, maar ook aan de voorgaande zomerspelen waarbij ze ook regelmatig te hulp geschoten werd door Sportservice Flevoland: “In 2004 toen ik zelf in de race was voor een olympisch ticket voor de spelen in Athene heb ik via Sportservice veel steun ontvangen. Zo heb ik een fysiotherapeut toegewezen gekregen en die is nu nog steeds mijn fysio. Sportservice Flevoland is een zeer nuttige, faciliterende organisatie die ook nog eens verbinding zoekt met andere sporters en disciplines uit de provincie.”

Echte paardensportprovincie
De samenwerking tussen (top)sporters en Sportservice Flevoland heeft de provincie geen windeieren gelegd, ziet ook Alice Naber: “Het is mooi om te zien dat Flevoland inmiddels een echte paardensportprovincie is geworden, met de Eventing Emmeloord als één van de pronkstukjes van de totale paardensportbeleving. En dat zoiets leidt tot olympische deelnames zoals die van mij en Janneke (Boonzaaijer, red.) is natuurlijk prachtig.”

Professionelere sportstructuur
Gert Naber vult haar aan: “In al die jaren dat Alice en ik met dit project bezig zijn, hebben we gezien dat de algehele sportstructuur in Flevoland flink is verbeterd. Zowel in het verenigingsleven als bij het sporten in de buitenruimten is de sportstructuur een stuk professioneler geworden. Zaken als scholing en begeleiding van sportbesturen plus het omschakelen van verenigingen naar de wensen van deze tijd zijn vanuit het team van Sportservice Flevoland goed opgepakt.”

“Paardensport nieuwe Flevolandse kernsport”
Gert Naber vervolgt: “De kernsporten zoals die nu zijn vastgesteld passen goed bij de rust en ruimte die dit gebied heeft. Paardensport zou wat ons betreft wel toegevoegd mogen worden aan de kernsporten. Als je ziet dat paardenbezitters van de Veluwe naar Flevoland komen omdat hier nog wel voldoende ruimte is, dan heeft onze provincie een duidelijke rol in de beleving van deze sport.”

Van bos naar akkers
Ook Alice Naber kijkt met een goed gevoel naar de afgelopen jaren in Flevoland en ziet evenals Gert een duidelijke rol voor onze provincie in het faciliteren van paardensportactiviteiten: “Ik kom oorspronkelijk uit Nijkerk, maar kende Flevoland al omdat ik begin jaren ’90 naar de Flevoruiters in Dronten ging omdat daar twee binnenbakken waren waarin je kon paardrijden. Dat was destijds echt uniek. Toen ik in 1997 bij Gert kwam wonen, was dat voor mij wel even omschakelen. Ik woonde in Nijkerk in een prachtige authentieke boerderij middenin het bos en zat toen ineens tussen de akkers van Flevoland. Gert liet mij toen zien dat je hier ook prachtig in het bos kan rijden. Ik ontdekte dan ook al snel dat paardrijden over de diverse paardrijroutes in Flevoland heel gaaf is. En dat is in de loop der tijd alleen maar mooier en mooier geworden. Inmiddels krijg ik mensen vanuit heel Nederland die hier komen trainen.”

Prachtige paardrijroutes
“De Veluwe wordt steeds drukker, mooie zandpaden en routes die voorheen alleen door ruiters en amazones werden gebruikt moeten nu gedeeld worden met mountainbikers en zelfs automobilisten. In Flevoland heb je echt nog prachtige kilometerslange routes waar de paarden gescheiden van al het verkeer en recreanten heerlijk kunnen buiten rijden. In de beginjaren dat ik hier woonde ging ik vaak naar vrienden in Nijkerk om daar te rijden, inmiddels komen die vrienden liever hierheen. Zij vinden hier nog wel de rust en ruimte die er op andere plekken niet meer is.”

“Een stukje Veluwe op de zeebodem”
In 1995 –nog voordat Alice naar Biddinghuizen kwam– is Gert Naber al begonnen met het inrichten van drie hectare land rondom de boerderij aan de Mosselweg. Een flinke zandbak met fraaie natuurstroken werd aangelegd om paarden en ruiters goed te kunnen laten trainen. Zowel Gert als Alice komen uit een paardensportfamilie met een rijke historie. Ze leerden elkaar dan ook kennen dankzij deze gezamenlijke passie. Het starten van een eigen eventing school en trainingscentrum was dan ook de kers op de taart. Alice Naber: “Daar hebben we geen seconde spijt van gehad. Mijn paarden waren de zandgronden op de Veluwe gewend en konden dus direct op ons eigen terrein getraind worden. We hebben een stukje Veluwe op de voormalige zeebodem gecreëerd. Flevoland is sowieso een uniek gebied om trots op te zijn. Wij voelen ons hier samen met ons prachtige gezin en bedrijf helemaal thuis.”