Afvalkunstenaar bouwt ‘waterhenge’ tijdens Surfdag Zeewolde

‘Afvalkunstenaar’ Maria Koijck, bekend van televisieprogramma “Het Klokhuis”, maakt tijdens de Surfdag Zeewolde (26 augustus)  op het strand bij de RCN Zeewolde een kunstwerk van afgedankte (end-of-life) surfplanken.

Zij kwam met het idee om een ‘Waterhenge’ te maken, geïnspireerd op het beroemde prehistorische Stonehenge in Engeland (een kring van opstaande stenen met stenen liggers). 

Jeroen Hendrikx, samen met Pieter Warnsinck initiatiefnemer van de surfdag: ‘Naar schatting van een rapport van Waterrecreatie Advies Lelystad liggen er nog zo'n 70.000 planken in schuren en garages van vaak  niet meer actieve windsurfers. Deze mensen willen we graag aanspreken om naar de Surfdag te komen, nog een keer te surfen, en de oude plank in te leveren.’ Met de oude planken wordt ‘waterhenge’ gebouwd, daarna wordt het werk weer afgebroken en gerecycled. Jeroen: ‘Voor de moeilijk te recyclen  (polyester, epoxy)planken zijn we al enige tijd in goed gesprek met  Compoworld en Hogeschool Windesheim Flevoland.  Zij demonstreren op de dag  hoe van de planken een oeverbeschoeiingsplank gemaakt wordt zodat hardhout uitgespaard kan worden.  Windsurfproducent Starboard, de Stichting Compoword en het Zeewoldese recyclingbedrijf Morssinkhof zijn co- sponsor geworden.  Oude surfboards kunnen ook elke dag ingeleverd tussen 10.00 en 17.00 ingeleverd worden bij de RCN (Dasselaarweg 1, Zeewolde)

Hendrikx en Warnsinck, willen de sfeer en de lol van de zogenoemde ANWB/NCRV Jongeren Surfdagen van de jaren ’80  weer laten herleven. Zeewolde was toen de hotspot, het Mekka van het windsurfen. De dagen trokken tussen de 30.000 en de 35.00 bezoekers en duizenden surfers. Meer informatie: www.surfdagzeewolde.nl