
Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen. Niet alleen vanwege de positieve effecten op de gezondheid, maar ook omdat sport een uitstekend middel is voor het bevorderen van sociale integratie. Uit onderzoek blijkt dat de sportparticipatie van mensen met een beperking achter blijft in vergelijking met mensen zonder beperking.
Er zijn veel partners betrokken bij het aangepast sporten. Denk aan: sporters, sportaanbieders, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Sportservice Flevoland is de verbindende factor tussen de gemeenten en andere organisaties. Dit doen wij door het stimuleren van samenwerking binnen de gemeente en provincie, maar ook daarbuiten. Wij zijn het aanspreekpunt voor sporters, sportaanbieders, gemeenten en zorgorganisaties en faciliteren de verbinding van diverse organisaties, zoals zorgorganisaties, sportaanbieders en onderwijs. Samen werken wij aan de kennisontwikkeling en uitwisseling, bewustwording en de vindbaarheid van het aanbod.
Als streven heeft de Provincie Flevoland een aantal doelen in de Provinciale Sportnota beschreven, waar wij als Sportservice Flevoland aan bijdragen:
Wij willen de sportmogelijkheden en participatie voor mensen met een beperking vergroten. Voor sportdeelname of bij het opzetten van nieuw sportaanbod komt veel kijken: Is de accommodatie geschikt? Is mijn kader voldoende geschoold en, niet onbelangrijk, waar kan ik mijn doelgroep vinden?. Het heeft onze voorkeur het aangepast sporten te integreren in het reguliere sportaanbod: “Regulier waar het kan en aangepast waar het moet.”
Hét onderzoek naar sport en bewegen voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking in Flevoland. Onbeperkt in beweging in Flevoland is een onderzoek naar de demografische gegevens en sportwensen van mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. De 0-meting is uitgevoerd in 2012, 1-meting in 2015, in 2018 de 2-meting en in 2021 de 3-meting.
Termen als ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’ krijgen steeds meer aandacht. Ook in de toekomstvisie van de Flevolandse sport komen deze begrippen terug. Maar wat houden deze termen eigenlijk precies in én wat is er nodig om een inclusieve sport in Flevoland te creëren en te behouden? De gemeentelijke visies komen veelal overeen en spreken over een inclusieve sport waaraan iedereen een leven lang mee kan doen. In het visiedocument zijn beleidsambtenaren sport en beleidsuitvoerders geïnterviewd. Deze gesprekken zijn vervolgens uitgewerkt en worden gebruikt als input voor het visiedocument. De provinciale visie wordt zo van uit het perspectief van de Flevolandse gemeenten geschreven.
Van maandag 6 tot zondag 12 november staat Flevoland wederom een week lang in het teken van het aangepast sporten. In deze speciale actieweek wordt er aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om iedereen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden.
Sportservice Flevoland zet zich al jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. Door het uitroepen van de week in november als de Week van het Aangepast Sporten, geven wij extra aandacht aan aangepast sporten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en sportverenigingen.
Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen met een fysieke beperking sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sportvoorzieningen vanuit een uitleenpool, kun je uit het brede aanbod uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij jou past.
Uniek Sporten Uitleen is meer dan een uitleenservice voor de sportrolstoelen of handbikes. Het is een mobiliteitsgarantie en bedoeld voor volwassenen die om te kunnen sporten zijn aangewezen op een rolstoel, handbike of loophulpmiddel. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op jouw wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Binnen Flevoland was deze service al bezig in Almere en vanaf deze week ook beschikbaar in Lelystad!
Sport- en beleefdagen worden georganiseerd om mensen met een beperking in beweging te krijgen en een leuke dag te verzorgen. Op de sport- en beleefdagen is het doel om de doelgroep kennis te laten maken met allerlei sporten, beweeg- en beleefvormen. Dit wordt georganiseerd door een lokale coalitie waar zorginstellingen en sportverenigingen met aanbod voor de doelgroep in plaatsnemen. In bijna alle gemeenten in Flevoland wordt jaarlijks een sport- en beleefdag georganiseerd.
(S)Cool on Wheels is een voorlichtingsproject waarbij een docent in de klas laat zien hoe het is om een beperking te hebben. Leerlingen leren daardoor spelenderwijs dat er, ook als je een beperking hebt, heel erg veel mogelijk is! Ze ervaren zelf hoe het is om in een rolstoel te zitten en gaan met elkaar de uitdaging aan in de gymzaal. Ook gaan ze, na het zien van indrukwekkende voorbeelden, met elkaar in discussie over hoe het is om anders te zijn.
Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport, maar helaas zijn sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust. Dat is jammer, want sportclubs kunnen júist die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders het plezier van sporten kunnen ervaren. Daarom dagen we jou en jouw sportclub uit om te kijken naar de kansen die jij kunt aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten bij jouw club.
Doe de inclusiecheckSportflevo © Copyright 2023 - Powered by iClicks