Aangepast sporten

Sport en bewegen voor iedereen!

Sport en bewegen is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Niet alleen vanwege de positieve effecten op de gezondheid, maar ook omdat sport een uitstekend middel is voor het bevorderen van sociale integratie.

Er zijn veel partners betrokken bij het aangepast sporten. Denk aan: sporters, sportaanbieders, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten. Sportservice Flevoland is de verbindende factor tussen de gemeenten en andere organisaties. Dit doen wij door het stimuleren van samenwerking binnen de gemeente en provincie, maar ook daarbuiten. Wij zijn het aanspreekpunt voor sporters, sportaanbieders, gemeenten en zorgorganisaties en faciliteert de verbinding van diverse organisaties, zoals zorgorganisaties, sportaanbieders en onderwijs. Samen werken wij aan de kennisontwikkeling en uitwisseling, bewustwording en de vindbaarheid van het aanbod.

 
Week van het Aangepast Sporten

In de week van 2 t/m 8 november staat Flevoland in het teken van het aangepast sporten. Deze hele week wordt er aandacht besteed aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om iedereen (met een beperking) op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de verschillende sportmogelijkheden. Proeflessen, inspiratiesessies en Samen Sporten is een kleine greep uit de activiteiten die plaatsvinden.

Sportservice Flevoland zet zich al jaren in voor het aangepast sporten in Flevoland. Door het uitroepen van deze week in november als de Week van het Aangepast Sporten, geven wij extra aandacht aan aangepast sporten in Flevoland. Niet alleen onder deelnemers, maar ook hun ouders/begeleiders, onderwijsinstellingen, zorginstanties en sportverenigingen.

Meer informatie
© Mathilde Dusol
Ondersteuning nodig bij opstarten of versterken van aanbod?

Bij het opzetten van nieuw sportaanbod komt veel kijken: Is de accommodatie geschikt? Is mijn kader voldoende geschoold en, niet onbelangrijk, waar kan ik mijn doelgroep vinden? In de provincie willen wij graag de sportmogelijkheden en participatie voor mensen met een beperking vergroten. Het heeft onze voorkeur het aangepast sporten te integreren in het reguliere sportaanbod: “Regulier waar het kan en aangepast waar het moet.”

 

Meer informatie
© Mathilde Dusol
De Flevolandse cijfers Onbeperkt in beweging

Hét onderzoek naar sport en bewegen voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking in Flevoland. Onbeperkt in beweging in Flevoland is een onderzoek naar de demografische gegevens en sportwensen van mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. De 0-meting is uitgevoerd in 2012, 1-meting in 2015 en in 2018 de 2-meting.

Bekijk de cijfers hier
© Jasper van Staveren
Lucky Wheels

Lucky Wheels is een voorlichtingsproject waarbij een docent in de klas laat zien hoe het is om een beperking te hebben. Leerlingen leren daardoor spelenderwijs dat er, ook als je een beperking hebt, heel erg veel mogelijk is! Ze ervaren zelf hoe het is om in een rolstoel te zitten en gaan met elkaar de uitdaging aan in de gymzaal. Ook gaan ze, na het zien van indrukwekkende voorbeelden, met elkaar in discussie over hoe het is om anders te zijn.

Meer informatie
© Fred Rotgans
Sport- en beleefdagen

Sport- en beleefdagen worden georganiseerd om mensen met een beperking in beweging te krijgen en een leuke dag te verzorgen. Op de sport- en beleefdagen is het doel om de doelgroep kennis te laten maken met allerlei sporten, beweeg- en beleefvormen. Dit wordt georganiseerd door een lokale coalitie waar zorginstellingen en sportverenigingen met aanbod voor de doelgroep in plaatsnemen. In bijna alle gemeenten in Flevoland wordt jaarlijks een sport- en beleefdag georganiseerd.

© Jasper van Staveren