10 unieke wandelplekken in Flevoland!

Bewegen in de openbare ruimte is de afgelopen jaren toegenomen. De provincie Flevoland heeft sporters veel te bieden vanwege haar prachtige natuur, ruim opgezette woonkernen en goede infrastructuur. Samen met een aantal partners waaronder gemeenten, sportaanbieders, bonden, toerisme en recreatieorganisaties hebben we een top 10 van wandelroutes samengesteld. Een aantal routes lichten wij op deze pagina graag extra uit.

© Visit Flevoland
Havenroute - Waterloopbos

De 3,5 km lange Havenroute voert door het Waterloopbos langs een groot aantal waterloopkundige modellen. Vanaf begin jaren vijftig is hier door het Waterloopkundig Laboratorium onderzoek gedaan naar onder meer de haven van Rotterdam, de Libische oliehaven en de Maasvlakte. 

Lees hier verder
© Sportservice Flevoland
Ruïnewandeling Schokland

Wandelen op Schokland is een populair uitje en de Ruïnewandeling voegt daar nog een extra dimensie aan toe. Deze bijna 8 km lange wandeling leid je over de rand van het eiland en voert lang interessante sporen uit de geschiedenis. Maar let op! Je kunt te maken krijgen met natte en modderige stukken en de route gaat ook over graspaden en bospaden met oneffenheden. Dus niet geschikt voor wandelwagens en mensen die slecht ter been zijn.

Lees hier verder
©  Urk
Het wonder van Urk

Waan je terug in de tijd en maak kennis met de authenticiteit van het voormalige eiland Urk. Wandel 5,3 km door het oude gedeelte van Urk dat zich kenmerkt door historische havens en 'helliges' (scheepswerven), de vele 'ginkies' (stegen), de typische Urker bouwstijl en monumenten.

Lees hier verder
placeholder
Het Pionierspad

Met 200 km dé lange afstandswandeling van Nederland en dwars door Flevoland! De complete route loopt van Steenwijk tot Muiden. Het gedeelte door Flevoland is opgedeeld in 9 etappes, zodat je als wandelaar een keuze hebt: de hele route of delen daarvan. Wandel over de voormalige bodem van de Zuiderzee, door bossen en moerassen, afgewisseld met vergezichten over oneindig laagland.

Lees hier verder
© Visit Flevoland
Marker Wadden

Ontdek het nieuwste stukje Nederland met deze 6 km lange route. Een leefgebied voor planten, insecten, vissen en vogels waar je gewoon doorheen wandelt. Over nieuwe wandelpaden, langs het nieuwe strand en vogelkijkplekken. Want ja, alles is nieuw op deze groep natuureilanden. En dat kun je nu zelf ontdekken.

 

Lees hier verder
© Bram de Vrind De Fietsjournalist
Boswachterpad

Geniet van een weids uitzicht, zie de kudde konikpaarden grazen en speur naar het ijsvogeltje tijdens een wandeling over het 7 km lange  boswachterspad in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Trek in de winter en bij nat weer wel je laarzen aan.

Lees hier verder
Struinen door het Horsterwold

Tijdens deze 5,5 km lange wandeling kom je langs een verscheidenheid aan landschappen. Van open weidelandschappen tot gesloten bossen. Wandel langs de waterplas, een wilgenopstand en door een essenbos. Het bijzondere aan deze route is dat je het pad niet hoeft te volgen. Je mag hier vrij struinen. De kans is dus groot dat je reeën, vossen, Konikpaarden en ander wild tegenkomt.

Lees hier verder
© Sportservice Flevoland
Bos kleurt buiten de lijntjes

Wie denkt dat Flevoland helemaal is drooggelegd: niet het Harderbos. Op deze wandeling van ongeveer  11 km vind je naast een ‘oerbos’ in wording overal waterpartijen, met bijbehorende fauna. Roots maakte er een voorjaarswandeling...

Lees hier verder
placeholder
Wandel de halve marathon Almeerderhout

Zin in een echt stevige wandeling langs alle hoogtepunten van Almeerderhout? Wandel dan deze halve marathon van 21 km! De route leidt je onder andere langs Buitencentrum Almeerderhout, het Vierbruggenpad langs de Hoge Vaart en het Cirkelbos, met de 7 boskunstwerken van het Museumbos. 

Lees hier verder
© Visit Flevoland
Oerbosroute

Het Wilgenbos is een echt oerbos. Het bos is niet aangeplant, maar op natuurlijke wijze ontstaan doordat wilgentakken tijdens de ontginning van de polder spontaan uitliepen. Het Wilgenbos is met recht een polderjungle: een verstilde groene oase langs de Oostvaardersdijk. Een heerlijke wandeling van 3,8 km.

Lees hier verder